Kriebelteam

Luizenalarm

Soms gebeurt het… Plots luisjes in je haar.

Je moet je er niet voor schamen, dit gebeurt nu gewoon regelmatig op school.

Indien je dit opmerkt, laat het even weten.

Indien wij het opmerken in een klas, brengen wij de ouders van de klas op de hoogte.

Tips wat je dan allemaal kan doen, vind je hier via een filmpje en enkele interessant links.

Het is belangrijk de krachten te bundelen om een luizenplaag aan te pakken. Luizen verspreiden zich immers heel snel in scholen omdat kinderen bij het spelen in nauw contact komen met elkaar. Daarom brengen wij alle ouders van de klas op de hoogte, als er luizen gesignaleerd worden.

Deze melding geeft aan dat er luizen zijn gesignaleerd in de klas, NIET om aan te geven dat uw kind luizen heeft. Indien dit het geval zou zijn, brengen wij u hiervan persoonlijk op de hoogte.

Hoe kan u verder meewerken indien u een melding krijgt dat er luizen zijn in de klas?

  1. Handel snel: onderzoek iedereen grondig die in contact kwam met uw kind (andere familieleden, vriendjes en vriendinnetjes…) en behandel indien nodig diezelfde dag. Wij raden u aan DROOG haar na te kijken door het grondig door te kammen. Vindt u luizen of neten, behandel dan onmiddellijk uw kind.
  2. Leg het probleem uit aan uw kind zonder te dramatiseren: het gaat niet om hygiëne, er is dus geen enkele reden tot schaamte.
  3. Heeft u luisjes gevonden, meldt dit dan even aan de school .
  4. Ontsmet de omgeving: was het beddengoed, knuffelbeertjes, sjaals en mutsen op 60°C. Stofzuig het huis en de auto en gooi de zak dan weg.
  5. Het is aan te raden een preventieve spray te gebruiken voor het hele gezien indien een gezinslid hoofdluizen heeft.

Als u geen luizen gevonden heeft, is het toch belangrijk het hoofd van uw kind(eren) gedurende 1 maand elke week te controleren om een eventuele luizenplaag onder controle te houden.

Krijgt u een individuele melding dat er luizen gevonden zijn bij uw kind, volg dan de tips in het bericht dat u krijgt.